Nematode infecțioase. Clasa Nematode, Habitat de nematode umane
Conținutul
Detalii Trichineloza Trichinoza Trichineloza Trichinoza este o infectie parazitar?
Prima descriere a trichinelozei la om a fost f? CAUZE Agentul etiologic este în majoritatea cazurilor Trichinella spiralis, o subspecie ce infectează şoarecele, porcul şi omul.
Speciile de Trichinella prezintă mai multe cicluri de viată în natură: porc-porc, soarece-soarece, soarece-porc, porc-om. Infectarea se produce în urma consumului de carne de porc insuficient preparată termic, ce contine stadiul larvar al viermelui.
La nivelul stomacului, sub actiunea sucului gastric larva va fi eliberată si va pătrunde în mucoasa intestinului subtire duoden si jejun.
În decursul a 24 de ore, larva năpârleste de 4 ori, transformându-se în adult. În urma fecundării, la aproximativ 5 zile de la prânzul infectant, femelele vor elibera prima generatie de larve tinere.
Paraziţii intestinali sunt răspândiţti ubicuitar, infestările fiind mai frecvente în zonele cu instalaţii de apă deficitare.
Femelele de Trichinella trăiesc aproximativ 6 săptămâni, perioadă în care pot produce larve. Numărul larvelor expulzate de o femelă de Trichinella depinde de specie, dar si de capacitatea de răspuns a gazdei. De obicei, până la interventia imunitătii gazdei, femela produce până la de larve.
Larvele astfel eliberate penetrează peretele intestinal, vor migra pe cale sangvină si limfatică si se vor localiza nematode infecțioase musculatura striată. Sunt afectate toate grupele musculare, dar în special muschii foarte activi, bine oxigenaţi: muschii maseteri, nematode infecțioase laringelui, limbii, diafragmului, intercostalii, muschii extrinseci ai globilor oculari, deltoizii, bicepsii, gastrocnemienii, fesierii, pectoralii.
Celula musculară e preferată de către larve, deoarece asigură conditii pentru supravietuire si pentru dezvoltare. Transformarea acestei celule începe cu ziua 4 de la pătrunderea larvei si este completă în ziua Larvele alterează activitatea celulară, stimulând procesul de angiogeneză cu formarea de numeroase capilare.
Ajunse în alte tipuri de celule, decât cele musculare, larvele fie mor, fie se reîntorc în nematode infecțioase după distrugerea celulei respective.
Viermii adulti sunt eliminati prin fecale. Perioada de incubatie este cuprinsă între 5 si 7 zile.