Formular de căutare

Anemie normocroma, Diagnosticul anemiilor la nou nascut, sugar si copilul mic

Facilitati de tratament

Din punct de vedere al manifestarilor clinice, debutul simptomelor de anemie anemie normocroma varstnici este insidios, simptomele tipice ca fatigabilitatea, astenia si dispneea nu sunt specifice, pacientii tinzand sa le atribuie varstei inaintate. Anemia din bolile cronice este cea mai frecventa forma de anemie la bolnavii varstnici, urmata de anemia feripriva, cea prin deficit de vitamina B12 si folat, sindroamele mielodisplazice.

Cuvinte-cheie: anemie, varstnici.

anemie normocroma diferența dintre negi genitale și micropapilomatoză

Abstract Anemic syndromes are common in elderly patients, their prevalence increasing with age. In terms of clinical manifestations, onset of anemia in the elderly is insidious, typical symptoms like fatigue, weakness and dyspnea are not specific and in elderly patients tend to be attributed to old age. Anemia of chronic disease is the most common form anemie normocroma anemia in elderly patients, followed by iron deficiency anemia, the deficiency of vitamin B12 and folate, myelodysplastic syndromes.

Key words: anemia, elderly.

Anemie normocroma normocitara Pagina 3

Sindroamele anemice sunt frecvente la pacientii varstnici, prevalenta lor crescand cu varsta 1,2,3,4. Aceasta incidenta crescuta a anemiei la varstnici a condus la ipoteza ca nivelul mai mic al hemoglobinei ar fi o consecinta normala a imbatranirii.

Totusi, exista cel putin doua motive pentru care anemia ar trebui considerata un semn al unei boli subjacente. In primul rand, majoritatea varstnicilor isi mentin un nivel normal al hemoglobinei si hematocritului in sange, iar in al doilea rand, la majoritatea pacientilor varstnici cu anemie poate fi detectata o cauza anemie normocroma a acestei anemii 5.

anemie normocroma papilloma virus e fertilita femminile

Paloarea tegumentara poate fi un important indiciu diagnostic, insa, de multe ori, poate fi dificil de observat la varstnici. Paloarea conjunctivala este un semn valoros, prezenta sa ar trebui sa alerteze medicul sa efectueze o hemograma 6.

remorcă de vierme de coșmar

In afara de paloarea conjunctivala, pacientii cu boli cronice pot prezenta agravarea simptomelor acestor boli, cum ar fi accentuarea simptomelor de insuficienta cardiaca, afectare cognitiva, ameteli sau apatie. Studiile de cohorta efectuate pe varstnici au gasit ca si cauze frecvente de anemie bolile cronice si deficitul de fier 2,5.

Cele mai frecvente tipuri de anemii

Evaluarea pacientului varstnic cu anemie normocroma se face similar cu a pacientului tanar si include cautarea anemie normocroma de hemoragie gastrointestinala, hemoliza, deficite nutritionale, boli maligne, infectii cronice ca endocardita subacutaboli hepatice sau renale cronice.

La pacientii fara semne evidente ale unor afectiuni subjacente, evaluarea initiala de laborator trebuie sa includa hemograma completa, indicii eritrocitari, numaratoarea reticulocitelor si frotiul de sange periferic.

Algoritmii diagnostici folositi pentru anemie normocroma pacientilor mai tineri au la baza volumul eritrocitar mediu. Acesti algoritmi sunt mai putin utili la varstnici deoarece deseori modificarile clasice ale volumului eritrocitar nu sunt intalnite la varstnicii cu anemie.

La majoritatea varstnicilor cu anemie, indicii eritrocitari indica o anemie normocroma normocitara 7,8.

Meniu cont utilizator

Anemia din bolile cronice este cea mai frecventa forma de anemie la varstnic 9, Numeroase boli au fost asociate cu anemie. Anomalia hematologica in anemia din bolile cronice este afectarea capacitatii de a folosi fierul care este stocat in sistemul reticuloendotelial.

Explicatia pentru neeliberarea fierului din sistemul reticuloendotelial nu se cunoaste, insa expertii speculeaza ca ar fi vorba despre un raspuns de aparare este vindecabil de condilom organismului Fierul din sistemul reticuloendotelial nu este diponibil pentru cresterea bacteriana si nici pentru eritropoieza. Diferentierea anemiei din bolile cronice de anemia prin deficit de fier Anemia prin deficit de fier este principala afectiune hematologica de anemie normocroma in calcul pentru diagnosticul diferential al anemiei din bolile cronice 12, Atat anemia feripriva cat si cea din bolile cronice se insotesc de un nivel scazut al fierului seric, cu sau fara microcitoza.

Capacitatea totala de legare a fierului CTLF tinde sa creasca atunci cand depozitele de fier sunt diminuate si sa scada atunci cand sunt crescute.

In anemia din bolile cronice, CTLF este de regula scazuta, nu numai anemie normocroma depozitele de fier sunt crescute, dar si pentru ca transferina este scazuta in prezenta unui stres acut sau cronic. Feritina poate fi de asemenea un reactant de faza acuta in injuria hepatica si in anumite tipuri de tumori, in care feritina serica creste pana la un nivel normal, chiar in prezenta deficitului de fier.

tratamentul râmei rotunde în plămâni

In anumite cazuri in care atat deficitul de fier cat si anemia din boli cronice sunt posibile, aspiratul de maduva osoasa este adesea singura metoda prin care se poate identifica adevarata cauza anemie normocroma anemiei. Tratamentul Nu exista tratament specific pentru anemia din bolile cronice, cu exceptia tratamentului bolii de baza.

Anemie normocroma cu fier se pare ca nu aduce beneficii.

Anemie normocroma Bătăneanţ, Margit Şerban Definiţie clinică GPD este o anomalie ereditară cu transmitere X ce se caracterizează prin pusee de hemoliză, de obicei, acută şi mai rar cronică, declanşate de consumul anumitor medicamente, plante, infecţii, acidoză la persoanele care prezintă un deficit cantitativ sau calitativ sau o stabilitate deficitară a acestei enzime eritrocitare. Cunoscută şi sub denumirea de favism, boala a fost semnalată pentru prima dată în de către Cordes, dar dovada că deficitul de GPD este cauza puseelor de hemoliză autolimitate survenite în urma consumului de primaquină este adusă în de către Carson. Frecvenţa bolii Deficitul de GPD este cea mai frecventă enzimopatie eritrocitară şi una dintre cele mai frecvente hemopatii.

Eritropoietina poate fi utila la anumiti pacienti cu anemie datorita unei boli cronice. Pierderile cronice de sange datorate cancerelor tractului genitourinar, hemoptiziei cronice si tulburarilor de coagulare pot produce deficit de fier, dar sunt anemie normocroma mai rare. La varstnici, anemia feripriva poate aparea fie datorita aportului insuficient, fie absorbtiei deficitare.

Nivelul feritinei serice este cea mai buna metoda de diagnosticare a anemiei prin deficit de fier.

SPECIAL! Lipsa de fier, cauza oboselii cronice

Daca este necesara diferentierea intre formele de anemie sau daca pacientul nu raspunde anemie normocroma terapia cu fier, poate fi necesara punctia medulara anemie normocroma pentru evaluarea directa a depozitelor de fier. Diagnosticarea unei anemii feriprive la varstnic impune evaluarea tractului gastrointestinal ca posibila sursa de sangerare.

Tratamentul In afara de tratarea cauzei sangerarii, este necesara suplimentarea cu fier. Aceasta doza, echivalenta cu aproximativ Reticulocitoza apare de obicei la o saptamana de la initierea suplimentarii orale cu fier.

Ce este anemia, cum poate fi depistata si cum se trateaza

Daca numarul reticulocitelor creste, dar anemia nu anemie normocroma amelioreaza, trebuie sa se ia in calcul fie o absorbtie inadecvata a fierului, fie continuarea sangerarii. Terapia intravenoasa cu fier poate anemie normocroma utila la pacientii cu deficit de fier care nu raspund la terapia orala. Deficitul de vitamina B12 este dificil de diagnosticat la varstnici. In plus, simptomele neurologice ale deficitului de B12 pot fi manifeste inainte ca pacientul sa devina anemic Desi anemia prin deficit de B12 este de regula macrocitara si megaloblastica, poate fi si normocitara sau chiar microcitara.

anemie normocroma neuroendocrine cancer can be cured

Deficitul de vitamina B12 este rareori rezultatul unui aport inadecvat, cu exceptia persoanelor vegetariene. O cauza frecventa este absorbtia intestinala redusa de B Anemia pernicioasa este un exemplu clasic de afectiune care determina absorbtie anemie normocroma redusa de vitamina B In anemia pernicioasa, lipsa factorului intrinsec este rezultatul distrugerii celulelor parietale gastrice de catre anticorpi autoimuni.

Detalii Anemia la copil Anemia este definita ca o scadere a concentratiei de hemoglobina, a numarului de hematii sau a hematocritului sub valorile normale corespunzatoare vârstei. Principalele cauze ale anemiei la copil sunt: deficitul de fier anemia feriprivainfectiile anemii intrainfectioasepierderi de sânge, deficitul de vitamina B12, hemoliza anemii hemolitice.

Anemie normocroma asemenea, poate aparea la pacienti cu afectiuni ale intestinului subtire si suprapopulare bacteriana. Tratamentul consta in suplimentarea cu vitamina B12, parenteral sau oral. Anemie normocroma este de µg intramuscular, zilnic timp de o saptamana, apoi saptamanal timp de o luna, ulterior lunar. Terapia orala cu µg medicamente antihelmintice umane vitamina B12 zilnic s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca injectiile intramusculare Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale deficitului de vitamina B Identificarea deficitului de vitamina B12 este importanta, deoarece anemia prin deficit de vitamina B12 se amelioreaza in urma tratamentului cu folat, insa terapia cu folat nu amelioreaza afectarea neurologica indusa de deficitul de B Se caracterizeaza printr-un defect in dezvoltarea uneia sau mai multor serii celulare.

Sindromul mielodisplazic trebuie luat in considerare atunci cand anemia este insotita de anomalii ale leucocitelor sau trombocitelor.

Întrebare #35630,

Diagnosticul se stabileste in urma punctiei medulare osoase. Prevalence of anemia in medical practice: community versus referral patients. Mayo Clin Proc ;